Prvky a vitamíny

zpět

   

Prvky

vápník (Ca)

- nej. podíl v kostech a zubech

- zbytek v plazmě, tkáňovém moku a v měkkých tkáních

- součást acidobazické rovnováhy krve

- účastní se na nervosvalové dráždivosti svalu, propustnosti membrán a změnách solí v gel

- potřebný k udržení normální funkce ledvin, pro srdeční činnost

- zapojen do minerálního metabolismu ostatních minerálních látek, vitaminů v motorice trávicího ústrojí

- hladiny Ca v krvi jsou u koně poměrně stálé

 

fosfor (P)

- v těle a kostře asi 80 - 90%

- zbytek ve formě fosfoproteinů v měkkých tkáních a v krvi

- účast v metabolismu bílkovin, cukrů a tuků

- zasahuje aktivně do činnosti svalové a nervové tkáně i do enzymatických pochodů

- důležitý pro zachování a rozvoj střevní mikroflóry v tlustém střevě

 

Ca + P

- vstřebávají se v tenkém a částečně i v tlustém střevě

 

hořčík (Mg)

- svými vlastnostmi podobný Ca

- přítomen ve všech tkáních a je jedním z hlavních kationtů v organismu

- aktivuje mnoho enzymových systémů

- spolupůsobí při syntéze tuků, bílkovin a nukleových kyselin

- podílí se na oxidativní fosforylaci

- nezbytný pro tvorbu kostí včetně zabezpečení funkční způsobilosti nervosvalového ústrojí

- z celk. počtu Mg v těle je asi 60 - 70% uloženo v kostře

- přibližně 25% je ve svalovině a zbytek (asi 1%) v extracelulární tekutině

- využitelnost Mg z krmiv: 30 - 60%

- absorbuje se v tenkém střevě

- NRH (1978) doporučuje u dospělého koně 14 mg na 1 kg živé hmotnosti za den

 

sodík (Na)

- nejhojnější kationt extracelulární tekutiny

- v extracelulárním prostoru (představuje 14 - 17% tělesné hmotnosti zvířete) je uloženo 60% Na

- 1/3 uložena v chrupavkách, kostře a asi 18% v kůži

- obecně se doporučuje 0.5 - 1% soli v krmené dávce a řídí s pracovní zátěží koně, kondicí a venkovní teplotou

- ztráty Na potem jsou vysoké

nedostatek soli:

- u koní způsobuje snížení chuti, hrubou srst, snížení až zastavení růstu následkem menšího využití bílkovin

přebytek soli:

- může vyvolat intoxikaci, končící úhynem

příznaky otravy: ztráta chuti, apatie, žíznivost, někdy výhřez konečníku, zpomalený pulz a dech, mírný pokles teploty, rychlý pokles produkce mléka, nervové příznaky ve formě excitace, ochrnutí s celkovou slabostí a komatem

                                                                                

draslík (K)

- podílí se na hospodaření vodou v organismu

draslíkový iont - udržování osmotického tlaku v buňce

- přebytečný K se vylučuje z 90% močí přes ledviny

- absorpce probíhá v tenkém střevě (v menší míře i v tlustém)

- koně netrpí jeho nedostatkem

- zvýšené nároky na přísun K jsou u koní zátěžových

 

síra (S)

- součást některých aminokyselin (cystin, cystein, methionin)

- úzce zapojena do přeměny bílkovin v těle

- org. sloučeniny S jsou v buňkách, anorg. sloučeniny v intracelulárních tekutinách

- vstřebávání v tenkém střevě

- v krmných dávkách se podle norem požaduje koncentrace S 0.15%

 

železo (Fe)

- při přenosu O2 jako katalyzátor oxidačních pochodů

- z ½ soustředěno v hemoglobinu, zbytek připadá na myoglobin, slezinu, játra, kostní dřeň a krevní sérum - vstřebává se v ionizované formě v tenkém střevě

- nejdůležitější pro rostoucí zvířata, která jsou odkázána na mléčnou výživu

- pro rychle rostoucí hříbata se doporučuje dávka 50 mg Fe na 1 kg krmné dávky / den

- u dospělých koní by pro záchovu neměla denní dávka klesnou pod 40 mg krmné dávky (NRH, 1978)

- Cunha (1969) doporučuje pro dostihové koně denní dávku 100 ppm při těžké práci

 

zinek (Zn)

- součást enzymů, které jsou zapojeny do glycidového a bílkovinného metabolismu

- podporuje množení buněk

- přispívá k normálnímu vývoji plodu a růstu zvířat

- vstřebává se z 30 - 60% v tenkém střevě

- může se vstřebávat i kůží a sliznicí vaginy

 

mangan (Mn)

- buď součást některých enzymů nebo aktivuje jejich činnost

- zasahuje do metabolismu bílkovin a glycidů

- význam pro syntézu vitamínů, hemoglobinu, pro tvorbu kostní tkáně (formování chrupavek) a svalů

- kladný vliv na růst, vývoj a rozmnožovací funkce zvířat

 

měď (Cu)

- pro život nepostradatelný prvek

- katalyzátor na tvorbě krevního barviva (hemoglobinu)

- vstřebávání Fe

- ovlivňuje reprodukci u klisen a působí na činnost žláz s vnitřní sekrecí

- vstřebává se v žaludku a v tenkém střevě

- vylučuje se prostřednictvím žluče a výkaly

 

kobalt (Co)

- v organismu v omezeném množství

- aktivace některých enzymů, které se zúčastňují přeměny látkové, a tím přímo působí na růst hříbat

- ovlivňuje reprodukční ukazatele u hřebců (biologická kvalita spermatu) a klisen (sterilitu, potraty), obecně snižuje životaschopnost zvířat

- vstřebává se v tenkém střevě

- potřeba koně je 0.1 mg na 1 kg sušiny krmné dávky pro všechny kategorie koní (NRH, 1978)

 

jod (I)

- živočišný organismus obsahuje 40 mg jodu na každých 100 kg tělesné hmotnosti

- z celk. množství I v organismu je 90% uloženo ve štítné žláze

- ve slinné žláze, pohlavních orgánech, v žláznatých buňkách žaludeční sliznice a dalších je ho asi 2000x méně

- podílí se na tvorbě hormonu štítné žlázy - tyroxinu, kterým zasahuje do přeměny látkové

- tyroxin je významný jako regulátor vývoje organismu

- vstřebává se v tenkém střevě, ale může i ve sliznici, žaludku a kůž

- vylučuje se slinami, sekrety žaludku a tenkého střeva, močí a mlékem

- potřeba I stanovena NRH (1978) 0.1 mg na 1 kg sušiny krmné dávky

 

selen (Se)

- v malém množství nepostradatelný pro tkáňové dýchání

- nejvyšší koncentrace v játrech a v kostní tkáni

- součást tzv. ochranného faktoru, který chrání před nekrózou jater způsobenou nesprávnou výživou

- chrání před svalovou dystrofií a nekrózou srdce, strnulostí, před poruchami vývoje hříbat

- antioxidační účinky v krvi - chrání hemoglobin před oxidačním poškozením obdobně jako vitamin E

- požadavky Se: 0.1 mg v sušině krmné dávky

- za toxické se považuje množství 5 ppm na 1 kg sušiny krmné dávky

 

bioplexy

= stopové prvky vázané organicky - cheláty, proteináty

- pozitivní vliv na zlepšení výkonnosti, reprodukce, zdravotního stavu aj.

 

Vitamíny

vitamin A (retinol)

- v játrech, ledvinách, v plicích a tukových zásobách

- zdroj: rostlinné pigmenty - karoteny a provitaminy A, které syntetizují rostliny

- pochází z formovaného vitaminu (retinolu) a z provitaminových karotenoidů, z nichž největší účinnost má beta karoten

- přeměna probíhá ve střevní stěně a v játrech (Harper a kol., 1975)

- spolupodílí se na tvorbě bílkovin v kožních a slizničních površích (epitel)

- při nedostatku dochází k rohovatění povrchů

- růstová funkce, umožňuje vidění, dlouhověkost

- doporučovaná koncentrace podle NRH (1978) je pro záchovu a pracovní zatížení dospělého koně 1600 m.j. na 1 kg sušiny krmné dávky

 

nedostatek:

- snížení chuti → úplné nechutenství

- snížení až zastavení růstu

- šeroslepost, xeroftalmie, keratizace rohovky a kůže, dýchací potíže, abscesy v podčelistní žláze, poruchy reprodukce a snížení obranyschopnosti organismu

 

prevence:

- denní dávka - 9.5 - 10 m.j. na 1 kg tělesné hmotnosti

- dlouhodobé předávkování může vyvolat atrofie kůže, vypadávání srsti, dekalcifikaci kostí, fraktury a hyperostózu

                

vitamin D

- důležitý význam v metabolismu Ca a P

- v kůži probíhá jeho syntéza z ergosterolu a z 7-dehydrocholesterolu

- vstřebává se ve střevě

- pro běžné účely se užívá přepočet 1000 m. j. vitaminu D = 25 mg vitaminu D3

- vylučuje se částečně střevem a v laktaci mlékem

- nedostatek způsobuje měknutí kostí - rachitis

 

vitamin E

- ovlivňuje proteosyntézu a činnost svalů, což je důležité z hlediska výkonu koní

- podporuje plodnost, má antioxidační účinky

 

vitamin K

- význam při srážení krve

 

komplex B vitaminů

- jde o vitaminy rozpustné ve vodě

- absorbovány stěnou slepého střeva a tračníku

- zasahují do energetického a bílkovinného metabolismu

 

vitamin B1 - thiamin

- součást metabolismu cukrů

 

vitamin B2 – riboflavin

- zasahuje do metabolismu bílkovin a tuků

 

niacin (nikotinamid)

- ovlivňuje energetický a bílkovinný metabolismus

- omezuje stres

- příznivě působí na produkci a na kůži

 

vitamin B12

- zasahuje do bílkovinného metabolismu

- nezbytný pro tvorbu č. krvinek

 

biotin (vitamin H)

- růstový faktor buněk

- spoluúčastí se na metabolismu tuků

- nedostatek vede k zpoždění růstu a k poruchám kůže

 

cholin

- nedostatek vyvolává deformace kloubů i kostí u rostoucích zvířat a zpomalení růstu

 

karnitin (L carnitine)

- význam pro zvýšení svalové hmoty

- nepostradatelný u sportovně využívaných koní

- denní potřeba: 5 - 10 g / den

 

vitamin C

- antistresový (důležité u závodních koní)

 

 

- čerpáno z knihy:

Jaromír Dušek a kolektiv - Chov koní - nakladatelství Brázda, Praha - 1999

 

 

 
   

zpět

nahoru