Střevní trávení

zpět

 

- natrávená potrava ze žaludku do tenkého střeva - zde podléhá radikálním chemickým změnám, a to účinkem trávicích šťáv, které se vylévají do střeva

- mikrobiální činnost za normálních podmínek v tenkém střevě zcela potlačena

- mikroorganismy se ničí v žaludku kys. solnou, jednak střevní šťáva má značnou baktericidní schopnost

- trávení ve střevě probíhá za slabé alkalické až neutrální reakce

- okyselený žaludeční obsah (přecházející do dvanáctníku) je neutralizován alkalickými solemi žlučových kyselin, které jsou obsaženy ve žluči

- výslednice trávení není dána pouhým souhrnem jednotlivých činností, na trávení se podílejících faktorů

- je závislé na vzájemném funkčním vztahu všech složek účastných na trávení

- žluč koně neobsahuje trávicí enzymy

- do trávení zasahuje tím, že obsahem soli žlučových kyselin emulguje tuky a pak umožňuje vstřebávání ve vodě nerozpustných mastných kyselin, které se při enzymatickém rozkladu tuků uvolnily, kromě glycerolu a některých ve vodě rozpustných mastných kyselin

- pankreatická a střevní šťáva a žluč se s určitými výkyvy vyměšují neustále

- k jejich vyměšování dochází na mechanické a chemické podněty potravy ze sliznice trávicí trubice

- nejúčinnější podněty pro vyměšování pankreatické šťávy je kys. solná a štěpné produkty trávení bílkovin, uplatňující se zvláště z dvanáctníku 

- střevní šťáva se vyměšuje na chemické podněty (kys. solná, štěpy bílkovin), ale účinné jsou i podněty mechanické např. nestrávené hrubé části potravy (celulosa)

- tvorba žluče je ovlivňována štěpy bílkovin a tuků

- podnětem vyměšování žluče je sama žluč, vyloučená do dvanáctníku

- střevní obsah je posunován k tlustému střevu a promícháván stahy střevní svaloviny

- posun tráveniny ve střevě se děje postupným smršťováním cirkulární svalové vrstvy (peristaltickými pohyby), zatím co střídavým stahováním a ochabováním sousedních úseků střeva tzv. kývavými pohyby, se střevní obsah sem a tam pohybuje a promíchává

- na dvanáctníku a kyčelníku pozorovány jen peristaltické pohyby, probíhající v vteřinových intervalech 20 - 130

- v tenkém střevě mikroflora velmi chudá, v tlustém střevě jsou spousty mikroorganismů, jejichž činností se střevní obsah rozkládá

- mikrobiální rozklad obsahu tlustého střeva není jen zkvašování cukrů, ale štěpí se tam i bílkoviny

- tím se vytvářejí některé hnilobné bílkovinné produkty a některé důležité vitaminy, hlavně skupiny B

- se střevním obsahem přicházejí do tlustého střeva trávicí enzymy, které tam, pokud neztratí svou účinnost, dále působí

- mají přímý původ tj. jsou vyměšovány žlázkami sliznice tlustého střeva

- v malém tračníku se střevní obsah zahušťuje a postupně směrem ke konečníku se formuje v definitivní tvar koňského trusu

- nestrávené zbytky potravy se hromadí v ampule konečníku, odkud na nervový popud čas od času (po 2 - 5 hodinách) jsou kálením vypuzovány ven

- tím se také zakončuje střevní trávení

 

peristaltické pohyby

- střevní obsah se posunuje směrem ke konečníku

- pohyby tlustého střeva

 

antiperistaltické pohyby

- probíhají ve slepém střevě a ve velkém tračníku

- v opačném směru, čímž se střevní obsah dokonaleji promíchává

 

- výkaly jsou vytlačovány smrštěním svaloviny konečníku a za ochabnutí řitních svěračů

- částečně je přitom vytlačována ven i sliznice konečníku, která při smrštění řitních svěračů bývá uskřinuta ve tvaru růžice, charakteristické pro koně  

 

doba, které je třeba, aby potrava prošla celým trávicím traktem koně:

- mění se podle povahy přijaté potravy a také podle funkčního stavu trávicího ústrojí, který je závislý na mnoha vnitřních i vnějších vlivech

1.  při krmení suchým senem a slámou odcházejí první zbytky nestrávené potravy asi za 20 - 28 hodin, přičemž převážná část zbytků opustí trávicí ústrojí v dalších 24 hod.

- nepatrné zbytky mohou odcházet ještě čtvrtého a pátého dne

2.  při zeleném krmení se průchod potravy značně urychlí, takže první podíl nestrávených zbytků potravy může odcházet po 9 - 12 hodinách

3.  při normální výživě činí průměr vyloučených výkalů koně 5 - 19 kg, což je zhruba 30 - 60% váhy přijaté potravy

 

   

 
   

  zpět

nahoru